Υπερηχογραφικός έλεγχος κύησης

7 June 2022

Μία εξέταση  συχνή στις μέρες μας, που συνήθως είναι ιδιαίτερα απαραίτητη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το υπερηχογράφημα. Το πρώτο υπερηχογράφημα κατά την διάρκεια της κύησης πρέπει να γίνεται περί την 6η-7η εβδομάδα κατά προτίμηση διακολπικώς, για καλύτερη και λεπτομερέστερη απεικόνιση. Αυτό δίνει πληροφορίες για την θέση ανάπτυξης της εγκυμοσύνης (ενδομητρίως ή εξωμητρίως), τον αριθμό των εμβρύων, τον αριθμό των σάκων κύησης και των πλακούντων (σε περίπτωση πολύδυμης κύησης), την ακριβή ηλικία της κύησης, μετρώντας το κεφαλογλουτιαίο μήκος του εμβρύου (CRL), καθώς επίσης επιτρέπει να διακρίνουμε την καρδιακή λειτουργία στο έμβρυο.

Μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας γίνεται ο έλεγχος της Αυχενικής Διαφάνειας του εμβρύου όπου συνδυάζοντας την ηλικία της μητέρας, το ιστορικό της, το κεφαλογλουτιαίο μήκος του εμβρύου και το πάχος της πτυχής στον αυχένα του εμβρύου υπολογίζουμε ποιά είναι η πιθανότητα για το συγκεκριμένο έμβρυο, να έχει το Σύνδρομο Down (τρισωμία 21, μογγολισμός).

Μεταξύ 20ης και 24ης εβδομάδας  εκτελείται το αναλυτικό υπερηχογράφημα της κύησης ή αλλοιώς Β’ επιπέδου ή Γενετικό. Σ’ αυτό το υπερηχογράφημα γίνονται μετρήσεις που αφορούν την ανάπτυξη του εμβρύου και ελέγχεται λεπτομερέστερα η ανατομία του:

Κρανίο-Εγκέφαλος (κοιλίες εγκεφάλου, πρόσθιος και οπίσθιος βόθρος, χοριοειδή πλέγματα,  παρεγκεφαλίδα)- Πρόσωπο, Υπερώα, Μύτη, Χείλη, Προφίλ- Σπονδυλική στήλη – Θώρακας, Πνεύμονες, Διάφραγμα – Καρδιά, εκφύσεις μεγάλων αγγείων – Κοιλιακά τοιχώματα, έκφυση ομφαλίου λώρου – Στόμαχος, Ήπαρ, Έντερο – Νεφροί, Ουρητήρες, Ουροδόχος κύστη- Γεννητικά όργανα – Άνω και Κάτω άκρα – Ομφάλιος λώρος – Μορφολογία πλακούντα και θέση αυτού- Αμνιακό υγρό.

Το υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου είναι απαραίτητο να γίνεται σε όλες τις εγκυμοσύνες, ακόμα και αν έχει γίνει χρωμοσωματικός έλεγχος του εμβρύου με αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστης (CVS).

Ανά μήνα, πέραν της 24ης εβδομάδας, χρήσιμο είναι να εκτελείται ένα απλό υπερηχογράφημα κύησης για να ελέγχεται η ανάπτυξη του εμβρύου, το βάρος του και να είναι δυνατόν να γίνουν εμφανή νωρίς προβλήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή του εμβρύου είτε κατά την διάρκεια της κύησης είτε κατά τον τοκετό.

Καθ’όλη την διάρκεια της κύησης και κυρίως κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί έλεγχος της κύησης με έγχρωμο Doppler υπερηχογράφημα (triplex), που μπορεί να αφορά τις μητριαίες αρτηρίες (αν θέλουμε να έχουμε πληροφορίες για την παροχή αίματος στη μήτρα και τις αντιστάσεις εντός των αγγείων), την ομφαλική αρτηρία (παροχή αίματος στο έμβρυο, λειτουργικότητα πλακούντα), και σε περιπτώσεις υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου, τον έλεγχο της κατανομής αίματος στο έμβρυο μετρώντας την παροχή αίματος στη μέση εγκεφαλική αρτηρία και στην αορτή του εμβρύου.

H αξιοπιστία του υπερηχογραφήματος Β΄ επιπέδου όσον αφορά την ανίχνευση – απεικόνιση ανωμαλιών στο έμβρυο αγγίζει το 70-75% όλων των συγγενών ανωμαλιών και για την καρδιά το 50-60%  των ανωμαλιών,( Μετά από διεθνείς στατιστικές μελέτες ).

Σχετικά άρθρα

Φυλλικό οξύ και κύηση – Μύθοι και πραγματικότητα

Φυλλικό οξύ και κύηση – Μύθοι και πραγματικότητα

Τι είναι το Φυλλικά ;
Είναι βιταμίνες και ανήκουν στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών.Το ονομα προερχεται από την λεξη “φυλλα’’(λατινικα από την λεξη folia: folate,folic acid), όταν το 1941 παρασκευασθηκε από φυλλα σπανακιου. Χημικα είναι πτερουλ-γλουταμινικο οξυ.

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Tι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση
Eίναι η γονιμοποίηση των ωαρίων της γυναίκας από τα σπερματοζωάρια του άνδρα έξω από το σώμα της γυναίκας, στο εργαστήριο, μέσα σε ένα δισκάκι που ονομάζεται τρυβλίο.

Κυστική ίνωση

Κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση (αγγλ. cystic fibrosis) ή αλλιώς ινοκυστική νόσος αποτελεί το πιο διαδεδομένο κληρονομικό νόσημα στην λευκή φυλή. Περίπου 1 στα 2000-2500 παιδιά εκτιμάται ότι γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με κυστική ίνωση, ενώ το 4-5% του πληθυσμού θεωρείται ότι είναι φορείς.