Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

8 June 2022

Η σωστή διατροφή είνα ζωτικής σημασίας εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, καθώς κατά τη διάρκεια της κύησης θα βοηθήσει το μωρό να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει.

Δεν χρειάζεται να κάνετε ειδική δίαιτα, αλλά είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία διαφορετικών τροφών κάθε μέρα.

  • Δεν χρειάζεται να “τρώτε για 2”. Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι είστε πιο πεινασμένες από το συνηθισμένο, αλλά δεν χρειάζεται να «φάτε για 2» – ακόμα κι αν περιμένετε δίδυμα ή τρίδυμα.
  • Προσπαθήστε να τρώτε ένα υγιεινό πρωινό κάθε μέρα, γιατί αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το σνακ με τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη.

Φρούτα και λαχανικά στην εγκυμοσύνη

Προτιμήστε μεγάλη ποσότητα φρούτων και λαχανικών γιατί παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα – αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσέρβες, αποξηραμένα ή χυμούς. Να πλένετε πάντα προσεκτικά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Αμυλούχα τρόφιμα (υδατάνθρακες) στην εγκυμοσύνη

Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας, ορισμένων βιταμινών και φυτικών ινών και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτες, χωρίς να περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες. Στην κατηγόρια αυτή ανήκουν το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά, το καλαμπόκι, η βρώμη και το καλαμποκάλευρο.

Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού φαγητού καταναλώνετε. Αντί για επεξεργασμένα αμυλούχα (λευκά) τρόφιμα, επιλέξτε επιλογές ολικής αλέσεως ή με περισσότερες φυτικές ίνες, όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι ή απλώς αφήστε τη φλούδα στις πατάτες.

Πρωτεΐνη στην εγκυμοσύνη

Τρώτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη κάθε μέρα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν:

  • Φασόλια
  • Όσπρια
  • Ψάρι
  • Αυγά
  • κρέας (αλλά αποφύγετε το συκώτι)
  • πουλερικά
  • ξηροί καρποί

Προσπαθήστε να τρώτε 2 μερίδες ψάρι κάθε εβδομάδα, 1 από τις οποίες πρέπει να είναι λιπαρό ψάρι όπως σολομός, σαρδέλες ή σκουμπρί. Θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά, καθώς υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.

Σχετικά άρθρα

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.